ΜΥΚΟΝΟΣ
Μύκονος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα διάσημο για την ατμόσφαιρα των καλοκαιρινών πάρτι και τον εξωφρενικό τρόπο ζωής του. Αλλά και ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από τη Μύκονο, τον πρώτο κυβερνήτη του, ο οποίος, όπως πιστεύουν πολλοί, ήταν απόγονος του ελληνικού θεού του φωτός και της μουσικής, Απόλλωνα. Λέγεται επίσης ότι η Μύκονος φιλοξένησε τη θρυλική μάχη μεταξύ των Τιτάνων και του ανώτερου θεού του Ολύμπου, του Δία. Όταν ο πατέρας όλων των θεών νίκησε τους Τιτάνες, τους φυλάκισε κάτω από το βραχώδες έδαφος του νησιού σε μια περιοχή που ονομάζεται Χουλάκια, όπου (υποτίθεται ότι) παραμένουν ακόμη.
Το παρατσούκλι της Μυκόνου είναι “Το νησί των ανέμων” λόγω των ισχυρών ανέμων Μελτέμι που πνέουν συχνά, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται ως η βασίλισσα των Κυκλάδων.
Η Μύκονος ήταν φτωχή μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν οι μποέμ και οι καλλιτέχνες πρώτα, και στη συνέχεια οι βασιλείς και οι α-τάξης, ανακάλυψαν το νησί. Αυτό οδήγησε στη σταδιακή μεταμόρφωση της Μυκόνου από ένα σχετικά άγονο νησί, σε μια Μέκκα των πάρτι που εξυπηρετεί μια εκλεκτή πελατεία, με κομψές, αποκλειστικές βίλες, εκλεκτά εστιατόρια, πολυτελείς μπουτίκ, VIP beach bars και πολλά άλλα.
Υπάρχουν πάνω από 40 παραλίες στη Μύκονο, τέσσερις από τις οποίες είναι παραλίες γυμνιστών. Μεταξύ των πιο πολυσύχναστων είναι το Super Paradise, η Ελιά και η παραλία Παράγκα, όπου γίνονται τα πιο τρελά πάρτι, ενώ θα βρείτε επίσης πολλούς απομονωμένους όρμους, για να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις σας για ιδιωτικότητα και ηρεμία.
Μέρη για Επίσκεψη
Ο Φάρος του Αρμενιστή
Ο Φάρος του Αρμενιστή, ύψους 19 μέτρων, είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Μυκόνου. Χρονολογείται από το 1891 (κάποιοι λένε 1894) και εχει υπέροχη θέα. Ο Φάρος του Αρμενιστή βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι, 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυκόνου και το εστιακό του ύψος ξεπερνά τα 180 μέτρα.
Μικρή Βενετία
Η Μικρή Βενετία είναι ένα από τα πιο ρομαντικά και ειδυλλιακά σημεία της Μυκόνου. Το αρχικό της όνομα είναι Αλεφκάνδρα, αλλά του έδωσαν σε μια πιο τουριστική εκδοχή, λόγω της ομοιότητας που πίστευαν οι τοπικές αρχές ότι έχει αυτό το μέρος με την ιταλική πόλη της Βενετίας.
Εκτός από την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, αυτή η γραφική γειτονιά προσφέρει επίσης μια πληθώρα επιλογών διασκέδασης, από καφετέριες και μπιστρό μέχρι μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια.
Ανεμόμυλοι Μυκόνου
Η κατασκευή των περίφημων ανεμόμυλων της Μυκόνου ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τους Ενετούς. Εκείνη την εποχή, η παραγωγή σιτηρών (κυρίως σιταριού) ήταν η κύρια απασχόληση των κατοίκων της Μυκόνου και ο θυελλώδης καιρός δημιουργούσε τις ιδανικές συνθήκες για τη λειτουργία ενός ανεμόμυλου. Με την πάροδο του χρόνου, το επίκεντρο μετατοπίστηκε από την παραγωγή σιτηρών στον τουρισμό, καθιστώντας τους ανεμόμυλους ένα γραφικό τοπίο για τους επισκέπτες. Σήμερα, περίπου 16 ανεμόμυλοι επιβιώνουν στο νησί, με 5 από αυτούς να βρίσκονται σε μια ευθεία λωρίδα γης (γνωστή και ως Κάτω Μύλοι), προσφέροντας εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, την όμορφη ακτογραμμή και τη γραφική Μικρή Βενετία.
Νήσος Δήλος
Το νησί Δήλος, που ανήκει στη Μύκονο, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1990. Στα ελληνιστικά χρόνια (κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για την ακρίβεια), όμως, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να “καθαρίσουν” τη Δήλο. Καμία γυναίκα δεν επιτρεπόταν να κάνει παιδιά και κανένα άτομο δεν μπορούσε να ταφεί ή να κηδευτεί εκεί.
Πέτρος ο Πελεκάνος – Μύκονος
Ο Πέτρος ο Πελεκάνος είναι η μασκότ του νησιού. Η ιστορία ξεκινά το 1958, όταν ένας λευκός πελεκάνος βρέθηκε τραυματισμένος στα ανοιχτά της Μυκόνου. Ο ψαράς που βρήκε το πουλί το περιέθαλψε και το επανέφερε στη ζωή και γρήγορα έγινε το αγαπημένο των ντόπιων, οι οποίοι του έδωσαν το παρατσούκλι Πέτρος. Ο Πέτρος ήταν τόσο αγαπητός που οι Μυκονιάτες κάποτε έδωσαν μια μάχη για την κηδεμονία του, όταν πέταξε στο γειτονικό νησί της Τήνου και οι ντόπιοι αποφάσισαν ότι ήθελαν να τον κρατήσουν! Ο Πέτρος επέστρεψε στη Μύκονο, όπου τον υποδέχτηκαν με ένα μεγάλο πάρτι με πολλά ποτά, φαγητό και μουσική. Από τότε, χιλιάδες επισκέπτες φωτογραφήθηκαν με τον φιλικό πελεκάνο μέχρι το 1985, όταν σκοτώθηκε από αυτοκίνητο. Για να απαλύνουν το πένθος και τη θλίψη των ντόπιων, τόσο η Τζάκι Κένεντι Ωνάση όσο και ο ζωολογικός κήπος του Αμβούργου δώρισαν από έναν πελεκάνο (που ονομάστηκαν Ειρήνη και Πέτρος). Μερικά χρόνια αργότερα, ένας άλλος τραυματισμένος πελεκάνος προσγειώθηκε στη Μύκονο, νοσηλεύτηκε από τους ντόπιους και πήρε το παρατσούκλι Νικόλας. Αν περπατάτε στους δρόμους της Μυκόνου, ρίξτε μια ματιά σε ένα από αυτά τα πουλιά και, γιατί όχι, ποζάρετε μαζί του για μια φωτογραφία (ή δύο) στο Instagram!